Symbool van de stad
Denkend aan Amsterdam zie ik mooie, oude grachtenpanden, leuke feesten, veel toeristen, het vondelpark, stonede jongeren, fietsen, trams, de negenstraatjes en Ajax. Amsterdam vind ik een onwijs leuke stad. Zelf woon ik er niet en dit vind ik erg jammer. Later wil ik sowieso in Amsterdam gaan wonen. Ik ben verder wel veel in deze stad. Niet alleen voor school, maar ook voor vrienden en vriendinnen, de winkels en de restaurants.
Wat is voor mij het bekendste beeld van Amsterdam? Het plaatje met daarop de grachten en de typische Amsterdamse huizen. Ik vind dat een erg mooi beeld en zou zelf ook wel in zo’n huis willen wonen.
Hoezo zijn deze grachten eigenlijk gegraven? We gaan dan even helemaal terug naar de middeleeuwen. In de middeleeuwen werden de eerste grachten gegraven voor stadsverdediging en waterbeheer. Na stadsuitbreidingen kwamen de oude verdedigingsgrachten binnen de stadsmuren te liggen en verloren hun functie. Maar ze kregen er een rol voor in de plaats die de stad uiteindelijk schatrijk zou maken: transport van koopmansgoederen. In de pakhuizen konden de handelsgoederen worden opgeslagen. Tijdens de Gouden eeuw warden de drie hoofdgrachten van Amsterdam tegelijk gegraven: Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Het uitbreidingsproject was bedacht door Cornelis Staets. Het plan werd in 1612 door de Gemeente aangenomen en uitgevoerd. Na 50 jaar was dit klaar. Deze drie hoofdgrachten vormen samen een historisch monument dat in 2009 op de Wereld Erfgoed Lijst is geplaatst. In de 20ste eeuw was er ruimte nodig voor auto’s en ander landverkeer. Veel grachten werden gedempt om straten en parkeerplaatsen te maken. Dat gebeurde niet zonder strijd. Al in 1901 had fel protest van kunstenaars en schrijvers de Reguliersgracht met de beroemde Zeven Bruggen van de ondergang gered.
Hoofdcommissaris van Politie Kaasjager diende zelfs in 1955 een serieus voorstel in bij de gemeenteraad om alle grachten te dempen 'om het verkeersprobleem voor altijd op te lossen` Hij is de stad uitgejaagd. Amsterdammers houden van hun grachten. Bijna de helft van het oorspronkelijke vaarwater in Amsterdam is gedempt, maar een vol kwart van het stadsoppervlak bestaat nog steeds uit bevaarbare waterwegen. Met havens en 100 km. aan grachten is Amsterdam nog steeds de waterigste stad ter wereld.
Waarom maken de grachten Amsterdam nou zo bijzonder? Hoeveel steden in de wereld zijn er met dit soort grachten? Ik weet alleen dat er in Haarlem soortgelijke grachten zijn, maar verder kan ik geen voorbeeld bedenken. En ten tweede door deze grachten is Amsterdam wel de waterigste stad ter wereld!
Wat moet je als toerist nou echt gaan bekijken?
- Naar de typische Amsterdamse grachten gaan.
- Ga even naar de dam en ga kijken naar een leuk optreden op straat.
- Rijksmuseum kan natuurlijk niet ontbreken aan dit lijstje.
- Als je van winkelen en van wat eten of gezelligheid houdt zou ik ook even naar de Negenstraatjes gaan.
- Het concertgebouw.
- Standbeeld André Hazes
- Loop/fiets/skate door het Vondelpark
- Ga naar het Anne Frank huis
- En natuurlijk een rondvaart maken
Architectuur
Concertgebouw
De oprichtingsvergadering van de naamloze vennootschap die het Concertgebouw liet bouwen – en ook nog steeds de eigenaar is – werd gehouden in 1882 in theaterzaal Odeon aan het Singel waarin een gelijknamige discotheek is gevestigd.
De bouw begon in 1883 in een veenweidegebied dat destijds net buiten de stadsgrenzen van Amsterdam lag, in de gemeente Nieuwer-Amstel. In 1896 kwam het binnen de grenzen van Amsterdam. Er tegenover lag het huidige Museumplein. Als fundering werden 2186 heipalen van twaalf tot dertien meter lang tot op de zandbodem geslagen.
De zaal werd geopend op 11 april 1888, met een concert waaraan 120 musici en een koor van 500 personen deelnamen. Je kon luisteren naar muziek van Wagner, Händel, Bach en Beethoven.
Tot 1952 vormden het gebouw en het Concertgebouworkest één organisatie. In dat jaar werd het orkest organisatorisch losgemaakt van Het Concertgebouw NV en ondergebracht in de Nederlandse Orkest Stichting.
De architect van het gebouw is Adolf Leonard van Gendt. Het interieur van het gebouw is vormgegeven en ingedeeld naar het voorbeeld van het Neue Gewandhaus, dat in 1943 werd vernield. Het Concertgebouw heeft dezelfde vloeiende lijnen en ronde hoeken als het Neue Gewandhaus en de zalen worden ook omgeven door ruime gangen. En net als in Leipzig werd de kleine zaal dwars achter de grote zaal gebouwd. Het gebouw werd gebouwd volgens de stijl van het Weens classicisme. De gevel vertoont neo-renaissance kenmerken, en werd meer gedecoreerd dan gebruikelijk was in de oudheid. Het was een manier van versieren die werd gebruikt om gebouwen meer status te geven. Bij een grote renovatie van 1985 tot 1988 is een nieuwe hoofdingang aangebouwd met een moderne glazen foyer, naar ontwerp van Pi de Bruijn.
Rijksmuseum
Het rijksmuseum is geopend in 1885 en moest volgens de architect als symbool staan voor heel Nederland. Deze architect is P.J.H. Cuypers en had een negotieke stijl. Hij wou dat dit gebouw ook symbool stond voor de vaderlandse geschiedenis. In de loop der jaren zijn veel verbouwingen geweest. Denk bijvoorbeeld aan de laatste. (2003-2013) Dit is een erg lange periode, en dit was nog nooit voorgekomen. De stijl van Cuypens is bewaard gebleven.
NEMO
NEMO is ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano, die met het gebouw een verbinding wilde maken tussen de binnenstad en het IJ. Door boven de IJtunnel te bouwen kwam Renzo met het idee het gebouw een opwaartse beweging te geven, waardoor het een spiegel vormt met de neerwaartse beweging van de tunnel. Het gebouw lijkt ook wel op een schip, vind ik persoonlijk. De koperen platen waarmee de glazen gevel bekleed is, dragen ook bij aan het scheepsuiterlijk van Nemo. Deze platen sloegen al snel groen uit en geven Nemo haar karakteristieke 'look'. Piano heeft gebruik gemaakt van koper, omdat het verwijst naar de historische gebouwen in de omgeving. Naast koper heeft het gebouw een aantal bakstenen muren die weer verwijzen naar de stad.
Beeldende kunst
Qua leukste, mooiste musea van Amsterdam zou ik NEMO ook bij dit lijstje zetten. IK ben hier vroeger vaak geweest. Het is een echt ‘science museum’, maar dan zo dat kinderen het begrijpen en ook leuk vinden. Er zijn ook veel tentoonstellingen, voorbeelden zijn: wonderlijk wetenschap, energierijk, ballenfabriek, waterkracht en teenfacts. Wat kan je allemaal in NEMO doen? Eigenlijk alles wat je daar ziet, daar kan je ook mee experimenteren. Je kan fluisteren op afstand, in een luchtbel staan, het licht in kleuren ontleden, tekenen met je voeten.
Een ander museum wat ik op m’n lijstje zou zetten is het Anne Frank Huis. Ik ben hier zelf 1 keer geweest. Dit museum bevat natuurlijk een bijzonder en emotioneel verhaal. Het is een klein museum, wat natuurlijk heel logisch is omdat het een grachtenpand is. Als je in het museum bent zie je veel teksten, afbeeldingen, documenten en kranten artikels, maar je krijgt ook een beeld van schuilkamer van waar zij zat ondergedoken. Veel persoonlijke documenten en voorwerpen van de familie Frank, de andere onderduikers en de helpers zijn bewaard gebleven. Deze spullen maken nu deel uit van een verzameling.
Het bekendste collectiestuk is het rood geruite dagboek dat Anne Frank tijdens de onderduik schreef. Samen met haar andere geschriften wordt het permanent tentoongesteld. De tentoonstellingen die nu te zien zijn, zijn een museum met een verhaal, het achterhuis, Fritz Pfeffer, Annes kamergenoot, reflections on Anne Frank en dagboekzaal.
Het derde museum wat op mijn lijstje staat is het Rijksmuseum, omdat hier prachtstukken hangen en ik het een mooi museum vind. Een aantal stukken zet ik hieronder:
- Zelfportret – Vincent van Gogh – 1887
- De bedreigde zwaan – Jan Asselijn – ca. 1650
- Scheepsmodel William Rex – Adriaen Davidsen Cornelis Moesman - 1698
Tentoonstellingen die nu te zien zijn in het Rijksmuseum is het Azië > Amsterdam, Dick Bruna. Kunstenaar, Penselen in het rijksmuseum.
Als je kinderen hebt zou ik sowieso naar NEMO gaan, omdat het leerzaam maar ook speels is en dus leuk voor kinderen is. Het Anne Frank huis is erg bijzonder en vind ik een museum waar je echt heen moet als je in Amsterdam bent en misschien wel het bekendste museum van Amsterdam ‘het rijksmuseum’ is gewoon een prachtig gebouw met mooie kunst.
Theater en muziek
Welke concertzalen en theaters zijn het belangrijkst in Amsterdam?
- Natuurlijk de grote en kleine zaal in het Concertgebouw. De Grote Zaal is 44 meter lang, 27,5 meter breed en 17,5 meter hoog. De zaal heeft een galmtijd van 2,8 seconde zonder publiek en 2,2 seconde met publiek. Deze afmetingen maken de zaal uitermate geschikt voor het repertoire uit de late Romantiek zoals de werken van Mahler. Er kunnen 2000 mensen in deze zaal. De kleine zaal is 20 meter lang en 15 meter breed. Deze meer intieme ruimte is speciaal bedoeld voor kamermuziek. In deze zaal kunnen 438 luisteraars plaatsnemen. Wat staat er in de agenda? Je kunt nog tickets bestellen voor Marc Albrecht, hij dirigeert Pierrot Lunaire of je kan ook naar de openbare repetitieve Concertgebouworkest gaan.
- DeLaMar is een ander theater. Het is een theatercomplex met twee zalen met 601 en 939 stoelen. Je kan hier naar de volgende voorstellingen gaan: de tweeling, René van Kooten, de gelukkigste dag, Sophie en lulverhalen.
- Carré wordt tegenwoordig gebruikt voor musicals, popconcerten, muziek-, toneel- en cabaretvoorstellingen. Ook De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet gebruiken de zaal voor voorstellingen. Voorstellingen nu: Najib Amhali met Iamhali, Jochem Myjer, Vicente Amigo, Bob Dylan en Hozier.
Toen ik bezig was met dit te maken en ging kijken naar wat voor voorstellingen er waren, viel mij ‘lulverhalen’ op. M’n moeder en ik gaan hier nu hoogstwaarschijnlijk heen. (Dat is het plan J). Het klinkt leuk en is niet absurd duur.
Er is nog een theater wat ik zou aan bevelen en dat is de Meervaart. Het ligt niet echt in het centrum van Amsterdam, maar is goed bereikbaar en heft vaak hele leuke en goede voorstellingen. Ik ben een paar dagen geleden nog naar Het meisje met het rode haar geweest in de Meervaart. Een super mooi verhaal over een vrouw die in het verzet zit tijdens de oorlog. Ik ben eerder naar een dansvoorstelling geweest. Dat was een nieuwe groep, die alleen maar dansten en niks zeiden. Het werd erg mooi uitgevoerd en bij iedereen waren emotie te zien. Dat vind ik knap van die groep, zonder iets te zeggen toch een verhaal vertellen of eigenlijk verhalen. Nadat ik deze groep had zien dansen zag ik ze in de tv-show Everybody dance now. Het is erg grappig dat jij hem dan al kent, maar voor heel veel mensen een nieuw talent zijn. Ze kwamen erg ver in het programma.
De kunstenaar
- Vincent van Gogh. Geboren in op 30 maart 1853 in Zundert en overleden op 29 juli 1890 in Auvers-sur-Oise. Hij was kunstschilder en zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme Ik vind zijn werk mooi en vind de stijl bijzonder en erg leuk om naar te kijken, het is ook erg vrolijk met die verschillende kleuren.
- Paul Eduard Bram Huf was een Nederlands topfotograaf . Hij is geboren in Amsterdam op 14 maart 1924 en overleden op 9 januari 2002. Ik vind zijn werk erg bijzonder en apart. Het mooie vind ik dat alles zwart wit is. Hij werkt goed met schaduw en licht.
- Marijn Rademaker, danser, geboren in 1981. Hij ging naar de National Ballet Academie in Amsterdam. Hij heeft veel in Duitsland gedanst, maar in februari 2015 heeft hij zijn debuut gemaakt bij het Nationaal ballet Amsterdam. Hij is de beste Nederlandse klassieke danser ter wereld op dit moment. Hij straalt heel veel kracht en gratie uit.
Maak jouw eigen website met JouwWeb